Bokrecension: ”Barnen på Svartbäckens sanatorium”, författare: Janina Kastervik/ Recension av: Marika Frykholm


Jag har läst en jättespännande barn- och ungdomsspökhistoria som heter: ” Barnen på Svartbäckens sanatorium”, av författarinnan: Janina Kastervik.

” Barnen på Svartbäckens sanatorium”, av Janina Kastervik handlar om en flicka som heter Saga som har rött hår som gör att andra barn ibland har frågat henne om hon är släkt med ” Pippi Långstrum”, av Astrid Lindgren. Saga måste tillbringa ett hemskt, tråkigt sommarlov hos sin författarfarfar som heter Alvar som går framåtböjd och hasande med en käpp, och på samma gång är ovanligt tystlåten och inbunden och som sitter och skriver vid sin gammaldags skrivmaskin hela dagarna.

Sagas mamma som är sjuksköterska har varit tvungen att skicka Saga till sin excentriske och tystlåtne farfar i Svartbäcken eftersom hon måste åka och sommarjobba som sjuksköterska i Norge tillsammans med en kompis som även hon ska jobba i Norge över sommaren.

Till en början så vantrivs Saga något alldeles otroligt i Svartbäcken. Det enda som finns att göra är att hon ligger på sängen och läser ungdomsromanen ” Anne på Grönkulla”, av L. M. Montgomery om den föräldralösa  och fantasifulla Anne som vill stava sitt namn med ett E på slutet och som får bo hos ett syskonpar på Grönkulla i Avonlea i Kanada. Saga tycker att hon har det riktigt bra i jämförelse med Anne på Grönkulla eftersom hon iallafall inte är föräldralös. Hon bor hos sin farfar och  hon har iallafall en mamma även om hon är i Norge och måste jobba där hela sommaren.

Men så hittar Saga ett gammaldags fotografi på en pojke i shorts med en resväska och en namnlapp hängandes om halsen. På natten drömmer hon om att han säger: ” Äiti” till Saga som jag tror betyder ” mamma” på finska. Och så möter Saga sin nya kompis Teo som visar sig heta Teodora och är en flicka och är en mästare på att fotografera underliga övergivna hus och byggnader och vackra platser som bor i en husvagn med sin pappa som drömmer om att ge ut en bok med bilder på övergivna hus och platser som de har fotograferat.

Tillsammans med sin nya kompis Teo så börjar Saga försöka lista ut gåtan om vem pojken Ari är som visar sig i hennes drömmar och om hennes excentriske farfars förflutna och vad som egentligen hände med de finska barnhemsbarnen som bodde på sanatoriet, ( ett gammaldags svenskt namn för sjukhus) i Svartbäcken.

Jag tyckte att barn- och ungdomsspökhistorien, ” Barnen på Svartbäckens sanatorium”, av Janina Kastervik är en jättebra och mycket välskriven samt spännande spökhistoria. Man lär verkligen känna Saga och hennes excentriske farfar och Sagas kompis Teo riktigt väl. Och äventyren avlöser varandra romanen igenom. Samtidigt som den mellan varven är en riktigt härligt läskig spökhistoria. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: ” Barnen på Svartbäckens sanatorium”, av: Janina Kastervik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s